Dakbedekking

In Nederland bestaat de dakbedekking van woningen meestal uit dakpannen. Dit is kenmerkend voor de huizen in ons land. Zodra je de grens oversteekt met Belgiƫ of Duitsland zie je dat direct aan de huizen. Geen bakstenen muren en de daken bedekt met leem of andere materialen maar vrijwel nooit de rode dakpannen die we in Nederland zo vaak zien. Maar ook in ons land komen andere materialen voor waarmee daken worden bedekt.

Het strooien dak

Met name monumentale panden hebben een dak van stro. Het gaat vaak om de dakbedekking van boerderijen en andere vrijstaande oudere woningen. Vroeger was stro heel gangbaar als bedekking voor de daken. Stro is warm en isolerend en bovendien relatief goedkoop. Maar het heeft wel een aantal nadelen. Stro moet regelmatig worden vervangen en bijgevuld. Het is dus niet zo dat je een strooien dak laat leggen en er nooit meer naar om hoeft te kijken. En dan is er natuurlijk nog het grote risico van brand. Als het dak in brand vliegt moet vaak de hele woning als verloren worden beschouwd omdat het vuur vaak snel om zich heen grijpt. Goede brandpreventie is dan ook noodzakelijk.

Dakpannen vervangen

Als je dak is bedekt met dakpannen dan kan het soms nodig zijn om deze geheel of gedeeltelijk te vervangen. De dakbedekking met dakpannen kan beschadigd raken als gevolg van storm of zware regen. Als er pannen beschadigd zijn of van het dak zijn gevallen is het belangrijk dit snel te laren herstellen. Als der pannen ontbreken kunnen de resterende dakpannen namelijk gaan schuiven en zo nog meer schade veroorzaken. Je kunt dit zelf doen als je geen hoogtevrees hebt. Maar als je liever niet zelf het dak op gaat kun je hiervoor natuurlijk ook een professioneel bedrijf inhuren.

Andere materialen voor het dak

Bij de keuze voor dakbedekking hangt het er in de eerste plaats van af of je een plat dak hebt of een hellend dak. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een zogenaamd groendak. Dit is bedekking die bestaat uit verschillende soorten planten en grassen die het dak goed bedekken. Een plat dak leent zich hier het beste voor. Daarnaast kan een dak worden bedekt met PVC, bitumen of metalen platen. Dakpannen worden doorgaans het meest gebruikt voor schuine daken, evenals metalen platen. Voor moderne gebouwen worden soms ook nog andere materialen gebruikt zoals glas.

Meer informatie?

Op deze website vind je meer over alle soorten dakbedekkingen.